Ahad, 21 Ogos 2022

37th IIUM Convocation Ceremony 2022

 Hi guys & Assalamualaikum




Harini aku nak share pengalaman menghadiri majlis konvokesyen IIUM kali ke-37 sesi ke-12. Untuk pengetahuan semua, disebabkan PKP konvokesyen IIUM diadakan 3 kali dalam setahun iaitu pada bulan 3, bulan 8 dan bulan 11.


Jadi, konvokesyen aku telah diadakan pada 18 Ogos 2022 (Khamis). Tak sangka, dah konvo. Rasa macam semalam pergi daftar masuk UIA. Rasa macam semalam kenal dengan kawan-kawan kat Pagoh. Betul lah kan, masa berjalan begitu pantas. 


Baiklah tanpa membuang masa aku nak cerita sedikit berkenaan majlis konvokesyen tersebut.

Aku bertolak ke Gombak pada 17.8.2022 (Rabu) dengan menaiki ETS Tapah. 




8.50 am ETS Tapah

11.00 am KL Sentral

11.50 am UIA Gombak


Sesampai di KL Sentral aku gan kakak singgah kejap di NU Sentral untuk beli kasut konvo, singgah watson, beli pretzal & boost. Takde lah kejap nak dekat sejam jugak ehehehe



Pastu ummi tolong ambil kitaorg dan terus menuju ke IIUM Gombak untuk ambil robe, mortar board, multimedia card. Semasa ambil robe, aku terserempak dengan Nadia roomate masa di Pagoh. Kitaorg pergi solat makan di student mall dan bergambar di CELPAD.


Kitaorg balik jam 6.30 pm dan sampai di hotel lebih kurang jam 7 pm. Malam tu kitaorang keluar gan Tiara ke Melawati Mall bersama Hanis.



18.8.2022 (Convocation day!)

Aku asyik terjaga je. Pastu solat subuh dah gerak ke IIUM pada 8.40 am untuk sesi photoshoot bersama kawan-kawan seramai 8 orang (Mira, Ummi, Qiha, Nisa, Farhah, Diba, Fahmi, Huda)



Kitaorg mula photoshoot pada 11 am sehingga hampir jam 1 pm. Kemudian, family aku dah sampai di CAC Hall. Abang aku ambil di CELPAD dan sampai CAC Hall pada 1.30 pm, lama kan sebab jalan jammed teroks.




Aku bergambar kejap kat luar CAC Hall dan selepas itu aku masuk ke dewan CAC Hall. Bila masuk tu, teringat time TaWe dulu. Tak sangka dah konvo, dah dewasa, dah masuk alam pekerjaan.


Majlis bermula jam 2.30 pm dan berakhir pada jam 5 pm. 



Tentatif

2.30 sesi penyampaian scroll 

3.30 Nyanyian daripada Citra IIUM ( Ayah dan ibu & laskar pelangi)

4.00 Ucapan


Lepas keluar CAC Hall, aku bergambar di padang depan dewan bersama family dan kawan-kawan. Terasa sedih sebab tak berpeluang bergambar dengan semua kawan-kawan. Entah bila kita akan ketemu lagi. Mungkin time korang kahwin nanti ehehe.




Bila mendengar selawat burdah dialunkan terasa sayu di hati. Siapa sangka, aku berjaya menimba ilmu di IIUM. 


Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada mama abah, adik beradik, keluarga, kawan-kawan, pensyarah, kakak naqibah, dan lain-lain kerana sentiasa bersama sepanjang menuntut ilmu di IIUM tercinta. Tanpa kalian semua, saya mungkin tidak dapat sampai ke tahap ini.


Kepada kawan-kawan, all the best for your future, I happy if u happy. No matter what, all memories we create together in IIUM I will never forget. Thank you IIUM give me chance to study here & meet kind people. May Allah bless all of you.



Assalamualaikum <3




Tiada ulasan: