Sabtu, 5 Julai 2014

Dunia Seorang Pelajar

Assalamualaikum dan selamat pagi semua,

Hari ni Huda nak berborak pasal tugas seorang pelajar.

Semua orang tahu pelajar tugasnya adalah untuk belajar.

Tapi,tak semua benda mudah dalam hidup ni.

Semua orang kena struggle dan buat lebih baik dari orang lain.

Dan bla bla bla...Kita memang susah nak belajar.

Kalau difikirkkan balik,ilmu ni sangat penting.

Bayangkan kalau kita tak ada ilmu.Kita tak ada kerja,

Kita tak ada duit,tak dapat gaji macam orang lain.

Nak beli apa pun tak boleh,kenalah jimat-jimat.

Orang naik kereta kita naik basikal.

Sedih pulak dengar bila ada orang ditakdirkan macam tu.

Saya tak nak.
Kalau nak belajar kita kena ada 8s&1c
Apa 8S & 1C tu?

8S

1.Score(tetapkan target kita,yakin dengan apa yg kita lakukan.org lain boleh,kita pasti boleh)

2.Study(belajar tu kena pada masanya,belajar pada waktu pagi)

3.Strategi(Sebelum belajar kita kena ada plan,first pasang niat,second do your time table,third,go on)

4.Speed(Kena buat sepantas mungkin,periksa dah dekat,the important things jgn bertangguh kerja)

5.Stamina(Bagun awal,lebih elok seembahyang Hajat dulu.Moga ilmu cepat masuk)

6.Support(Everyone need support,you too.If don't one to support you believe yourself,you can do it!)

7.Success(Kejayaan tidak datang seperti angin,amat pantas dan tanpa disedari,usaha sendiri)

8.Spirit(Kita kena ada semangat kalau nak buat sesuatu perkara,kalau tak ada semangat tak jadi punya kerja tu)

1C

1.Checking(Semak balik semua latihan yg kita dah buat.Tanda guna highlight pen.Jgn segan jumpa guru)

Wow..susah kan nak jadi  pelajar?

Well, no things easy in this world.

It's depends on your effort.

Siapa usaha lebih dia dapat lebih,jangan jealous!


Thanks for reading my entry.

Terpanjang pulak entry ni. ^__^

>Mari memeriahkan GA simple Step by Rahsia Hati Huda.


"Ilmu seperti sayap,jika tidak ditangkap ia akan terbang"

Salam Ramadhan


3 ulasan:

Khai♥Rin : anies berkata...

TERIMA KASIH KERANA SUDI FOLLOW.. I'' FOLLOW YOU BACK ;-)

Farah Huda berkata...

Sama-sama :) Thanks follow saya balik.

aniesa ahmad berkata...

nice sharing :))